New York door de ogen van Catwalk Fotograaf Peter Stigter

Peter Stigter is de bekendste catwalkfotograaf van Nederland. Hij reist de hele wereld over om de fashion-shows van grote modemerken vast te leggen met zijn camera. A dream come true: Ik mocht met hem mee naar Fashion Week New York! Aan boord van zijn KLM-vlucht legde ik hem in de watten, in New York heeft hij mij het backstage leven laten zien.

New York Fashion Week is voor Peter één van de de hoogtepunten van het jaar. Hij fotografeert daar onder meer de shows van Tommy Hilfiger, Victoria Beckham en het Spaanse merk DelPozo, waarvan hij tevens de huisfotograaf is.

Ik heb veel affiniteit met mode omdat ik al jaren meewerk aan de Amsterdam Fashion Week. Daar raakten Peter en ik aan de praat. ‘Dat ik jou nog nooit ben tegengekomen op een vlucht met KLM’, zei hij. Toen dacht ik: dat gaan we dus een keer regelen en voilà: op naar New York. Ik uiteraard in mijn KLM-uniform, Peter als zichzelf en frequent flyer. ;-)

IMG_2227

New York Fashion week 2016

In een outfit van het Nederlandse ontwerpduo Spijkers en Spijkers stap ik in een grote gele taxi. ‘Chelsea Piers, pier 59 please’, zeg ik tegen de taxichauffeur en ik kan alleen maar denken: OMG hoe geweldig is dit!!

Chelsea Piers is een toffe locatie vlakbij het High Line Park. Ik maak wat foto’s en video-opnames. Dan tref ik Peter en zijn team die me een NYFW-backstagepas overhandigen, zodat ik zonder problemen met Peter mee kan lopen. Wow. Dit is echt zo gaaf.

We lopen een spierwitte zaal binnen. Hier wordt over een half uur de show van DelPozo gelopen. De werkplek van Peter is gemarkeerd met het woord ‘house photographer’. De sfeer is hectisch. Alle andere fotografen nemen hun plekje rondom Peter in.


 

Backstage DelPozo

10 Minuten voor aanvang van de show gaan we nog even backstage kijken. Ik kijk mijn ogen uit. Alle modellen staan in positie klaar en hoofdontwerper Josep Font zet de puntjes op de i. DelPozo is geliefd bij de New Yorkse mode-industrie. De zaal is dan ook overvol. Ik kijk mee over de schouder van Peter Stigter en krijg zo een goede indruk van zijn werkzaamheden. Die man staat gewoon elke show front row!

Na Amsterdam, Parijs en Londen mag ik dan nu ook New York aan mijn lijstje van bezochte fashionweeks toevoegen. Ik ben in extase. Wat een ochtend! 

IMG_2270 IMG_2516 IMG_2552 IMG_2428

Highlights New York

Het Team Peter Stigter bestaat uit een team van acht mannen en vrouwen. Zij hebben ieder hun eigen taak en vergezellen Peter altijd op zijn reizen. In New York komen ze een paar keer jaar, dus de stad kennen ze van binnen en buiten.

fotografie: Team Peter Stigter

fotografie: Team Peter Stigter

New York Highlights van Team Peter Stigter

Things to do:
– Ga eind van de middag naar Bryant Park, drink een koffie, wijntje en kijk/luister/voel de stad.
– Central Park op zaterdagochtend – ‘lekker slenteren met een breakfast bun langs basketbal wedstrijdjes, yoga-klasjes en baseball-games’.
– Bekijk Manhattan van een afstand, bijvoorbeeld vanaf de pont (bijvoorbeeld East River Ferry) of watertaxi’s op het water.
– Mensen kijken langs 9th Avenue.
– The Museum of National History on a rainy day.
– Bezoek Roosevelt Island met de gondel, ook wel Roosevelt Island Tram genoemd. Je krijgt toegang met je MetroCard. Opstappen in Manhattan op Tram Plaza 60th Street/2nd Avenue.
– Wil je een prachtig uitzicht over de stad? Bezoek dan Rockefeller Center. Het is minder druk, goedkoper en geeft een beter uitzicht het Empore State Building. Op de 65ste verdieping zit een geweldige cocktailbar.

Eten in New York
– Chelsea Foodmarket (75 9th Avenue).
– Goed eten en een geweldige plek: Oyster Bar in Grand Central Station (wel reserveren).
– De beste steak en Martini’s: Smith & Wollensky (reserveer in het Bar/Grill gedeelte als je niet te opgeprikt wilt zitten). 797 3rd Avenue.
– Cocktailbar: 169 Bar. 169 East Broadway.
– Streetfood, zoals hot dogs en breakfast buns, is altijd een lekkere en super lokale snack tussendoor.
– En als je net bent aangekomen in je hotel na een intercontinentale vlucht en geen zin hebt om erop uit te gaan, bestel online Sushi bij Ageha en laat het in je hotelkamer bezorgen.

Hotel in New York
Team Peter Stigter zweert bij het Holiday Inn Midtown aan de 57th Street. Goede service, lekkere bedden, down to earth en het enige hotel met een zwembad op het dak midden in de stad. Deze rooftop is regelmatig het decor van modeshoots.

Over frequent flyer Peter Stigter
Peter Stigter maakt tussen de 10 tot 15 intercontinentale vluchten per jaar. Als hij moet kiezen dan is Toronto zijn favoriete KLM bestemming. ‘Als New York de vijfde versnelling is dan is Toronto de tweede’, zo omschrijft hij zijn geliefde stad. Peter is gek op Canada omdat familie en vrienden er wonen.

Als ik Peter vraag waarom hij graag met KLM vliegt antwoordt hij: ‘Ik houd van de nuchtere Nederlandse houding en oprechte service. Het maakt het reizen voor mij relaxt. Als ik alleen al het blauwwitte toestel zie staan, heb ik al het gevoel dat ik thuis ben.’

Thank you! Team Peter Stigter, Crew KL644, Maison PR, Spijkers en Spijkers, Martijn (die mij filmde in NY) & Tom (for making my first DareSheGoes video…you rock :) ps. Volg @dareshegoes en @teampeterstigter ook op instagram! 

Valerie en Peter #NYFW16 fotografie:Team Peter Stigter

Valerie en Peter #NYFW16 fotografie:Team Peter Stigter

Valerie studied Arts and loves to discover great cities, events, cultures, exhibitions, movies, concerts and lovely places around the Globe. Valerie started her Blog DareSheGoes so people can get Inspired by her Photography, choice of Music and Personal stories.

Comments are closed.